Bułki drożdżowe z nadzieniem

Bułki drożdżowe z nadzieniem na śniadanie
 
Bułki drożdżowe z nadzieniem to moja propozycja drugiego śniadania do pracy, szkoły albo jako przekąska w podróży. Bardzo dobrze smakują na ciepło i zimno. W obecnej sytuacji pogodowej polecam oczywiście jeść na ciepło, ostatecznie można je podgrzać w mikrofalówce. Są stosunkowo sycące.
 
Polecam eksperymentować z nadzieniem. Podałam swoją propozycję, lecz każdy może ułożyć swoją ulubioną kompozycję. Należy tylko zwrócić uwagę, aby składniki nadzienia nie były zbyt wilgotne. Suszone pomidory można na przykład zastąpić świeżymi, jednak dobrze jest nie dodawać płynnego środka pomidora. 
 
 Bułki drożdżowe z nadzieniem
 

Bułki drożdżowe z nadzieniem 

 
Składniki:
Ciasto:
25 g świeżych drożdży
1 szkl. letniej wody
1/3 szkl. oleju
ok. 3 szkl. mąki
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oregano
 
Nadzienie:
0,5 puszki kukurydzy
kilka czarnych oliwek
1 łyżka pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów
ok. 5 pieczarek pokrojonych w kostkę
100 g żółtego sera
oregano
ostra papryka
 
Dodatkowo:
odrobina oleju
oregano
 
Na początku robię rozczyn ze świeżych drożdży. Do miski wsypuję pokruszone drożdże, wsypuję cukier, odrobinę letniej wody i mąki. Mieszam i pozostawiam pod ściereczką w ciepłym miejscu na kilkanaście minut.
 
Następnie do rozczynu dodaję pozostałą część mąki, wody, olej, sól i oregano. Wyrabiam ciasto do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej faktury. Ciasto pozostawiam w misce pod ściereczką w ciepłym miejscu na około godzinę.
 
Podczas gdy ciasto drożdżowe rośnie, ja przygotowuję farsz do bułeczek. Do miski wsypuję odcedzoną kukurydzę, pokrojone w kostkę pieczarki, suszone pomidory i czarne oliwki. Ścieram na tarce żółty ser, a następnie dodaję oregano i ostrą paprykę w proszku. Mieszam.
 
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielę na 8 równych części. Z każdej części ciasta formuję kulkę, którą następnie spłaszczam, rozciągam tworząc płaskie placki. Na środek kładę 2 – 3 łyżki farszu, zlepiam brzegi ciasta, aby powstała kształtna, okrągła bułeczka. Gotowe bułki kładę na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 minut.
 
Wyrośnięte bułki smaruję odrobiną oleju i posypuję oregano. Bułki wkładam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut. Smakują najlepiej jeszcze ciepłe.  
 


 facebookgooglerss

 
Wasze ulubione
barszcz czerwony
chlebki pita
bananowy sernik z orzechami czekolada 
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

©2014 wege.qkiz.pl
Free live stats and visitor counter for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop